The aim of the trial was to test the effects of cluster spray treatments by a solution (0.03%) of chitosan, on the grape secondary metabolite synthesis of V. vinifera cv. Montepulciano. A proteomic and metabolomic approach was developed in order to investigate the enzymes and the final metabolites affected by elicitation. Pathway analysis of differential proteins highlighted the involvement of pterostilbene and triterpenoid (ursolate, oleanolate, betulinate) biosynthesis, and the metabolomic analysis showed an increasing of triterpenoids and pterostilbene in treated grapes.

Lucini, L., Zamboni, M., Shujing, X., Bavaresco, L., Effetto di trattamenti al grappolo con chitosano sul metabolismo secondario di vite, Abstract de <<VI Convegno Nazionale di Viticoltura>>, (Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Agro-ambientali (DiSAAA-a) dell’Università di Pisa, 04-07 July 2016 ), SOI, Firenze 2016: 89-90 [http://hdl.handle.net/10807/91547]

Effetto di trattamenti al grappolo con chitosano sul metabolismo secondario di vite

Lucini, Luigi
Primo
;
Zamboni, Maurizio
Secondo
;
Bavaresco, Luigi
Ultimo
2016

Abstract

The aim of the trial was to test the effects of cluster spray treatments by a solution (0.03%) of chitosan, on the grape secondary metabolite synthesis of V. vinifera cv. Montepulciano. A proteomic and metabolomic approach was developed in order to investigate the enzymes and the final metabolites affected by elicitation. Pathway analysis of differential proteins highlighted the involvement of pterostilbene and triterpenoid (ursolate, oleanolate, betulinate) biosynthesis, and the metabolomic analysis showed an increasing of triterpenoids and pterostilbene in treated grapes.
2016
Italiano
Riassunti dei lavori presentati al VI Convegno Nazionale di Viticoltura
VI Convegno Nazionale di Viticoltura
Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Agro-ambientali (DiSAAA-a) dell’Università di Pisa
4-lug-2016
7-lug-2016
9788894027648
SOI
Lucini, L., Zamboni, M., Shujing, X., Bavaresco, L., Effetto di trattamenti al grappolo con chitosano sul metabolismo secondario di vite, Abstract de <<VI Convegno Nazionale di Viticoltura>>, (Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Agro-ambientali (DiSAAA-a) dell’Università di Pisa, 04-07 July 2016 ), SOI, Firenze 2016: 89-90 [http://hdl.handle.net/10807/91547]
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10807/91547
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact