The analysis of the monastic habits and customs allows to investigate the production and the use of milk and cheese in the medieval Europe through the study of the cloister life. Attention is also paid to the symbolic, literary and liturgical meanings of the milk products in the ascetic tradition of the monastic system
L'analisi delle consuetudini e degli usi monastici permette di indagare la produzione e l'impiego di latte e formaggio nell'Europa medioevale attraverso la chiave di lettura dei chiostri. Attenzione viene riservata anche alla valenze simbolico, letterarie e liturgiche di questi prodotti della tradizione ascetica claustrale
Archetti, G., "Vas optimo lacte plenum".Latte e formaggio nel mondo monastico, in La civiltà del latte. Fonti, simboli e prodotti dal Tardoantico al Novecento, (Brescia, 29-31 May 2008), Fondazione Civiltà Bresciana, BRESCIA -- ITA 2011:<<Storia, cultura e società, 3>>, 249-278 [http://hdl.handle.net/10807/8323]
"Vas optimo lacte plenum". Latte e formaggio nel mondo monastico
Archetti, Gabriele
2011
Abstract
The analysis of the monastic habits and customs allows to investigate the production and the use of milk and cheese in the medieval Europe through the study of the cloister life. Attention is also paid to the symbolic, literary and liturgical meanings of the milk products in the ascetic tradition of the monastic systemFile | Dimensione | Formato | |
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