The essay shows the ancient winemaking tradition of the Brescia area of Franciacorta; in particular, with reference to the Middle Ages, the productions, cultivation and winemaking techniques are illustrated. The case of "cisiolo", a wine obtained from the white fermentation of red grapes also celebrated by Agostino Gallo, documents the preparation of a fermented already from the thirteenth century, also appreciated in the aristocracy.
Il saggio mostra l’antichissima tradizione vitivinicola del territorio bresciano della Franciacorta; in particolare, con riferimento all’età medievale, si illustrano le produzioni, le tecniche colturali e di vinificazione. Il caso del “cisiolo”, un vino ottenuto dalla fermentazione in bianco di uve rosse celebrato anche da Agostino Gallo, documenta la preparazione di un fermentato, non fermo, già dal Duecento, apprezzato anche in ambito nobiliare.
Archetti, G., Quando il vino era “vermiglio” e “cisiolo”, <<AB>>, 2021; 146 (1): 14-17 [http://hdl.handle.net/10807/178996]
Quando il vino era “vermiglio” e “cisiolo”
Archetti, Gabriele
2021
Abstract
The essay shows the ancient winemaking tradition of the Brescia area of Franciacorta; in particular, with reference to the Middle Ages, the productions, cultivation and winemaking techniques are illustrated. The case of "cisiolo", a wine obtained from the white fermentation of red grapes also celebrated by Agostino Gallo, documents the preparation of a fermented already from the thirteenth century, also appreciated in the aristocracy.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.