The contribution analyses the development of dairy businesses in Lombard Alps and Pre-Alps between the end of the 1800s and the first decades of the 20th century. The essay will focus on “bergaminos” – shepherds practicing transhumance to higlands and lowlands – and on dairy firms which were established in the area, such as Galbani and Locatelli.
Il contributo prende in esame lo sviluppo delle attività casearie nelle Alpi e nelle Prealpi lombarde tra la fine dell'Ottocento e i primi decenni del Novecento. Il lavoro si sofferma sui "bergamini", i pastori dediti alla transumanza tra monte e piano, e sulle ditte casearie nate in questo territorio, come la Galbani e la Locatelli.
Locatelli, A. M., Besana, C., Le trasformazioni del caseificio lombardo tra Ottocento e Novecento. Il peculiare percorso della regione di montagna, <<HISTOIRE DES ALPES - STORIA DELLE ALPI – GESCHICHTE DER ALPEN>>, 2015; 20 (Dicembre): 125-148 [http://hdl.handle.net/10807/71018]
Le trasformazioni del caseificio lombardo tra Ottocento e Novecento. Il peculiare percorso della regione di montagna
Locatelli, Andrea Maria;Besana, Claudio
2015
Abstract
The contribution analyses the development of dairy businesses in Lombard Alps and Pre-Alps between the end of the 1800s and the first decades of the 20th century. The essay will focus on “bergaminos” – shepherds practicing transhumance to higlands and lowlands – and on dairy firms which were established in the area, such as Galbani and Locatelli.File | Dimensione | Formato | |
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