In the 19th century animal husbandry in Italy suffered some common problems: confusion of races, lack of specialization, scarce feeding and low productivity, recurrent animal diseases and epizootics. From the middle of the 19th until the early 20th century, Italy experienced a continuing expansion of cattle husbandry. In this period the scientific and technical acquisitions of hygiene and human nutrition science overlapped with the stricter requirements dictated by the food industry. Especially in the Po Valley a new point of view on animal husbandry came from pioneers and specialized institutions. A big step forward was the attempt to improve the cattle genetically by means of imported bulls (from Swiss, Low Countries, Denmark, Great Britain, France, etc.) and their cross with local races.

L’allevamento bovino nell’Italia unita presentava molti problemi: confusione delle razze, alimentazione irrazionale, stalle inadeguate, ricorrenti malattie del bestiame, bassi rendimenti. Esso, tuttavia, costituiva anche un’attività con alti livelli di commercializzazione e di specializzazione. Le nuove acquisizioni scientifiche e tecniche legate alle scienze zootecniche e all’igiene, insieme allo sviluppo delle industrie dei prodotti animali (latte, carne ecc.), ne sollecitarono il rinnovamento e l’espansione. Dopo aver descritto le razze bovine maggiormente presenti nella Valle padana, l’articolo richiama le iniziative per il loro miglioramento, legandole al confronto interno sugli orientamenti zootecnici e alle trasformazioni in atto in altri paesi europei da cui l’Italia importava produttori e riproduttori.

Fumi, G., Iniziative per il progresso zootecnico nell’Italia settentrionale tra Otto e Novecento, in Seminari carne. Filiera zootecnica, valore alimentare (Sant'Angelo Lodigiano, 18 e 20 ottobre 2013), (Sant'Angelo Lodigiano, 18-20 October 2013), Museo lombardo di storia del'agicoltura, Sant'Angelo Lodigiano 2014: 98-108 [http://hdl.handle.net/10807/54435]

Iniziative per il progresso zootecnico nell’Italia settentrionale tra Otto e Novecento

Fumi, Gianpiero
2014

Abstract

In the 19th century animal husbandry in Italy suffered some common problems: confusion of races, lack of specialization, scarce feeding and low productivity, recurrent animal diseases and epizootics. From the middle of the 19th until the early 20th century, Italy experienced a continuing expansion of cattle husbandry. In this period the scientific and technical acquisitions of hygiene and human nutrition science overlapped with the stricter requirements dictated by the food industry. Especially in the Po Valley a new point of view on animal husbandry came from pioneers and specialized institutions. A big step forward was the attempt to improve the cattle genetically by means of imported bulls (from Swiss, Low Countries, Denmark, Great Britain, France, etc.) and their cross with local races.
2014
Italiano
Seminari carne. Filiera zootecnica, valore alimentare (Sant'Angelo Lodigiano, 18 e 20 ottobre 2013)
Seminari carne. Filiera zootecnica, valore alimentare
Sant'Angelo Lodigiano
18-ott-2013
20-ott-2013
9788890973505
Fumi, G., Iniziative per il progresso zootecnico nell’Italia settentrionale tra Otto e Novecento, in Seminari carne. Filiera zootecnica, valore alimentare (Sant'Angelo Lodigiano, 18 e 20 ottobre 2013), (Sant'Angelo Lodigiano, 18-20 October 2013), Museo lombardo di storia del'agicoltura, Sant'Angelo Lodigiano 2014: 98-108 [http://hdl.handle.net/10807/54435]
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