The themes of well-being and happiness belong to every society. For the Middle Ages a key to understanding this is provided by monastic culture, where the health of the body and that of the soul are closely related. Food choices are fundamental in guiding dietary regimes that are suggested by monastic texts and rules with a great variety of indications. The biblical and spiritual assumptions underlying dietary customs, however, gain full light with the medico-dietetic knowledge, thanks to which the foods to be eaten, with which pairings and the time of meals were determined. A few targeted annotations are devoted to the Iberian context.
I temi del benessere e della felicità appartengono a ogni società. Per il medioevo una chiave di lettura è data dalla cultura monastica, dove la salute del corpo e quella dell’anima sono strettamente correlate. Le scelte alimentari sono fondamentali nell’orientare i regimi dietetici che sono suggeriti da testi e regole monastiche con grande varietà di indicazioni. Se non esistono cibi proibiti, non tutti favoriscono il percorso spirituale del monaco, la cui ascesi passa in primo luogo – ma non solo – attraverso un regime alimentare disciplinato. I presupposti biblici e spirituali alla base degli usi alimentari, tuttavia, acquistano piena luce con le conoscenze medico-dietetiche, grazie a cui si stabilivano i cibi da mangiare, con quali abbinamenti e l’ora dei pasti. Qualche mirata annotazione viene dedicata al contesto iberico.
Archetti, G., Salute fisica e spirituale. Note sparse dal monachesimo altomedievale, in Senatore, F., Scarton, E. (ed.), Viaggiare fra le carte. Studi in onore di Bruno Figliuolo, FedOAPress, Napoli 2024: <<CLIO. SAGGI DI SCIENZE STORICHE, ARCHEOLOGICHE E STORICO-ARTISTICHE>>, 55 17- 32 [https://hdl.handle.net/10807/313957]
Salute fisica e spirituale. Note sparse dal monachesimo altomedievale
Archetti, Gabriele
2024
Abstract
The themes of well-being and happiness belong to every society. For the Middle Ages a key to understanding this is provided by monastic culture, where the health of the body and that of the soul are closely related. Food choices are fundamental in guiding dietary regimes that are suggested by monastic texts and rules with a great variety of indications. The biblical and spiritual assumptions underlying dietary customs, however, gain full light with the medico-dietetic knowledge, thanks to which the foods to be eaten, with which pairings and the time of meals were determined. A few targeted annotations are devoted to the Iberian context.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.