An ancient and central food in the Mediterranean diet, the history of bread has been traced since the dawn of humanity. A simple, leavened and unleavened product, made from raw and refined cereals, bread is the basis of life for many peoples and, for this very reason, its value has far exceeded its nutritional aspects. The symbolic, religious and economic value complements the rich historical excursus, without neglecting the artistic and cultural aspects.
Cibo antichissimo e centrale nell’alimentazione mediterranea, del pane si percorre la storia sin dagli albori dell’umanità. Prodotto semplice, lievitato e azzimo, di cereali grezzi e raffinati, il pane è alla base della vita di molti popoli e, proprio per questo, la sua valenza ha superato di molto gli aspetti nutrizionali. Il valore simbolico, religioso ed economico correda il ricco excursus storico, senza trascurare gli aspetti artistici e culturali.
Archetti, G., La biodiversità del pane. Storie, comunità e tradizioni, Edizioni Studium, Roma 2024:<<Fondazione Cogeme. Elementi>>,II 104 [https://hdl.handle.net/10807/313937]
La biodiversità del pane. Storie, comunità e tradizioni
Archetti, Gabriele
2024
Abstract
An ancient and central food in the Mediterranean diet, the history of bread has been traced since the dawn of humanity. A simple, leavened and unleavened product, made from raw and refined cereals, bread is the basis of life for many peoples and, for this very reason, its value has far exceeded its nutritional aspects. The symbolic, religious and economic value complements the rich historical excursus, without neglecting the artistic and cultural aspects.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.