In food authenticity studies the central concern is the detection of prod- ucts that are not what they claim to be. Here, we introduce robustness in a semi- supervised classification rule, to identify non-authentic sub-samples. The approach is based on discriminating observations with the lowest contributions to the over- all likelihood, following the impartial trimming established technique. Experiments on real data, artificially adulterated, are provided to underline the benefits of the proposed method.

Negli studi di autenticit`a degli alimenti risulta cruciale saper riconoscere prodotti contraffatti. In questo paper si adotta un approccio robusto per modificare una regola di classificazione semi-supervised e poter quindi identificare potenziali adulterazioni. L’approccio basato sulla selezione delle osservazioni che danno mi- nore contributo alla verosimiglianza globale, seguendo tecniche ben note di im- partial trimming. Esperimenti su dati reali, artificialmente adulterati, evidenziano l’efficacia del metodo proposto.

Cappozzo, A., Greselin, F., Murphy, B., Robust Updating Classification Rule with applications in Food Authenticity Studies = Robust Updating Classification Rule con applicazioni a studi di autenticità degli alimenti, Comunicazione, in Book of short Papers SIS 2018, (Palermo, 20-22 June 2018), Pearson, Palermo 2018: 1-6 [https://hdl.handle.net/10807/306442]

Robust Updating Classification Rule with applications in Food Authenticity Studies = Robust Updating Classification Rule con applicazioni a studi di autenticità degli alimenti

Cappozzo, Andrea;
2018

Abstract

In food authenticity studies the central concern is the detection of prod- ucts that are not what they claim to be. Here, we introduce robustness in a semi- supervised classification rule, to identify non-authentic sub-samples. The approach is based on discriminating observations with the lowest contributions to the over- all likelihood, following the impartial trimming established technique. Experiments on real data, artificially adulterated, are provided to underline the benefits of the proposed method.
2018
Inglese
Book of short Papers SIS 2018
Scientific Meeting of the Italian Statistical Society
Palermo
Comunicazione
20-giu-2018
22-giu-2018
9788891910233
Pearson
Cappozzo, A., Greselin, F., Murphy, B., Robust Updating Classification Rule with applications in Food Authenticity Studies = Robust Updating Classification Rule con applicazioni a studi di autenticità degli alimenti, Comunicazione, in Book of short Papers SIS 2018, (Palermo, 20-22 June 2018), Pearson, Palermo 2018: 1-6 [https://hdl.handle.net/10807/306442]
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10807/306442
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact