The monograph presents the winemaking tradition in a particularly suitable area, such as the Brescia area of Franciacorta, paying attention to the great medieval and Renaissance historical-documentary tradition; the crops and grape varieties are connected to the different types of wines, where attention is paid to sparkling wine products, their economic value and to the "Libellus de vino mordaci", the treatise by the Lombard doctor of medicine Girolamo Conforti which presents the "mordace" wine.
Si presenta la tradizione vitivinicola in un’area particolarmente vocata come quella bresciana della Franciacorta, ponendo attenzione alla grande tradizione storico-documentaria medievale e rinascimentale; colture e varietà viticole si collegano alla diversa tipologia di fermentati, dove l’attenzione viene riservata ai prodotti mossi, al loro valore economico e al “Libellus de vino mordaci”, il trattatello del medico lombardo Girolamo Conforti che tratta del vino “mordace”.
Archetti, G., Le origini del Franciacorta nel Rinascimento italiano, EPTA EDITIONS, Milano-Brescia 2019:2019 104 [https://hdl.handle.net/10807/150471]
Le origini del Franciacorta nel Rinascimento italiano
Archetti, Gabriele
2019
Abstract
The monograph presents the winemaking tradition in a particularly suitable area, such as the Brescia area of Franciacorta, paying attention to the great medieval and Renaissance historical-documentary tradition; the crops and grape varieties are connected to the different types of wines, where attention is paid to sparkling wine products, their economic value and to the "Libellus de vino mordaci", the treatise by the Lombard doctor of medicine Girolamo Conforti which presents the "mordace" wine.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.