ABSTRACT: The particular soils of the of the Piacenziano Geologic Reserve are internationally recognized with the name “Piacenziano” (medium Pliocene, between 3.6 and 2.6 million years ago). The structured sensory analysis of the wines of the Piacenziano has shown, mainly for the Monterosso white wine, the most important sensorial descriptors and the significative differences of the sensory profile with the other wines produced in the zone.
Vercesi, A., Civardi, S., Gatti, M., Zamboni, M., Raineri, G., Caratterizzazione vitivinicola delle "Terre del Piacenziano" ricomprese nella zona D.O.C. "Colli Piacentini" attraverso l'analisi sensoriale dei vini prodotti., in Proceedings VIII International Congress Terroir, (Soave - VR, 2010-06-14), Veneto Agricoltura e CRA-Vit, Soave - VR 2010: 60-65 [http://hdl.handle.net/10807/12284]
Caratterizzazione vitivinicola delle "Terre del Piacenziano" ricomprese nella zona D.O.C. "Colli Piacentini" attraverso l'analisi sensoriale dei vini prodotti.
Vercesi, Alberto;Civardi, Silvia;Gatti, Matteo;Zamboni, Maurizio;
2010
Abstract
ABSTRACT: The particular soils of the of the Piacenziano Geologic Reserve are internationally recognized with the name “Piacenziano” (medium Pliocene, between 3.6 and 2.6 million years ago). The structured sensory analysis of the wines of the Piacenziano has shown, mainly for the Monterosso white wine, the most important sensorial descriptors and the significative differences of the sensory profile with the other wines produced in the zone.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.