The essay deals with the development of the fresh milk supply chain in Italy during the 20th century. At the beginning of the century, milk was generally considered a risky and unhealthy drink for the urban population. Its establishment as a food fitted to everyone is due to a combination of sanitary, technological, industrial and social factors, both national and international grounded. Moreover, milk has benefited from corporate strategies and public policies aiming to the production and the diffusion of a safer and more diversified product, and to the strong improvements in cattle breeding. This led to a process of convergence in milk consumption between the Italian regions, and between Italy and other European countries.

Agli inizi del Novecento il latte era considerato generalmente una bevanda rischiosa e insalubre per la popolazione urbana. L'articolo analizza i problemi e i momenti principali della formazione di una filiera del latte in Italia. Il latte fresco come alimento per tutti è una conquista dovuta a un concorso di fattori - igienico-sanitari, tecnologici, industriali e sociali - anche di carattere internazionale. Si è sviluppata una filiera che ha beneficiato di strategie aziendali e di politiche pubbliche per la diffusione di un prodotto sicuro e diversificato, anche sulla scia dei mutamenti nella fase zootecnica. Ciò ha determinato un processo di convergenza nei consumi di latte tra le regioni italiane, e tra l'Italia e gli altri paesi europei.

Fumi, G., Non un alimento qualsiasi. Riflessioni sull’industrializzazione del latte alimentare in Italia nell’Otto e Novecento, <<PROPOSTE E RICERCHE>>, 2017; 40 (79): 17-38 [http://hdl.handle.net/10807/116561]

Non un alimento qualsiasi. Riflessioni sull’industrializzazione del latte alimentare in Italia nell’Otto e Novecento

Fumi, Gianpiero
2018

Abstract

The essay deals with the development of the fresh milk supply chain in Italy during the 20th century. At the beginning of the century, milk was generally considered a risky and unhealthy drink for the urban population. Its establishment as a food fitted to everyone is due to a combination of sanitary, technological, industrial and social factors, both national and international grounded. Moreover, milk has benefited from corporate strategies and public policies aiming to the production and the diffusion of a safer and more diversified product, and to the strong improvements in cattle breeding. This led to a process of convergence in milk consumption between the Italian regions, and between Italy and other European countries.
2018
Italiano
Fumi, G., Non un alimento qualsiasi. Riflessioni sull’industrializzazione del latte alimentare in Italia nell’Otto e Novecento, <<PROPOSTE E RICERCHE>>, 2017; 40 (79): 17-38 [http://hdl.handle.net/10807/116561]
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