The food system is increasingly interlinked with our future, which includes a wide variety of societal concerns ranging from food security, nutrition, social and economic inequities to climate change, biodiversity, and ocean ecosystem services. In particular, the wine chain emerges as one of the most examined areas given its significant relevance in economic production and global distribution market. In accordance with the provisions of the European Union's New Green Deal and the United Nations Agenda 2030, the wine sector must strive to transition to economically and environmentally sustainable management systems, linked to premium quality production and a recognized and remunerated context of biodiversity conservation. A proper determination of the methods and courses of action to enhance the wine industry's sustainability must begin with an objective and accurate analysis of its products and procedures' sustainability performance. Within this framework, the present thesis aims at a deeper understanding of the strategies applied in the wine sector and of their outcomes. For this purpose, numerous assessments have been conducted, with different indicators used to measure, monitor and improve sustainability performance.

Il sistema alimentare è sempre più interconnesso con il nostro futuro, il quale include un'ampia varietà di preoccupazioni della società che vanno dalla sicurezza alimentare, alla nutrizione, alle disuguaglianze sociali ed economiche, al cambiamento climatico, alla biodiversità e ai servizi generati dagli ecosistemi oceanici. In particolare, la filiera agroalimentare del vino emerge come una tra le filiere più analizzate data la sua importante rilevanza nel mercato economico produttivo e distributivo mondiale. In accordo con le disposizioni del New Green Deal dell'Unione Europea e dell'Agenda 2030 delle Nazioni Unite, il settore vitivinicolo deve indirizzarsi verso sistemi di gestione economicamente e ambientalmente sostenibili, legati a produzioni di qualità e ad un contesto riconosciuto e remunerato di conservazione della biodiversità. Una corretta scelta dei metodi e delle linee di azione per migliorare la sostenibilità del settore vitivinicolo deve iniziare con un'analisi obiettiva e accurata delle prestazioni di sostenibilità dei suoi prodotti e delle procedure. In questo contesto, la presente tesi mira a una più profonda comprensione delle strategie applicate nel settore vitivinicolo e dei loro risultati. A tal fine, sono state condotte numerose valutazioni, con diversi indicatori impiegati per misurare, monitorare e migliare le prestazioni di sostenibilità.

D'AMMARO, DANIELE, From environmental concerns toward sustainable agro-food production. Mathematical models, indicators to achieve the sustainability of the wine sector, LAMASTRA, LUCREZIA, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXXIV. [doi:https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.146416]. [doi:https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.135081]. [doi:https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.149446] [https://hdl.handle.net/10807/285872]

From environmental concerns toward sustainable agro-food production. Mathematical models, indicators to achieve the sustainability of the wine sector

D'Ammaro, Daniele
2022

Abstract

The food system is increasingly interlinked with our future, which includes a wide variety of societal concerns ranging from food security, nutrition, social and economic inequities to climate change, biodiversity, and ocean ecosystem services. In particular, the wine chain emerges as one of the most examined areas given its significant relevance in economic production and global distribution market. In accordance with the provisions of the European Union's New Green Deal and the United Nations Agenda 2030, the wine sector must strive to transition to economically and environmentally sustainable management systems, linked to premium quality production and a recognized and remunerated context of biodiversity conservation. A proper determination of the methods and courses of action to enhance the wine industry's sustainability must begin with an objective and accurate analysis of its products and procedures' sustainability performance. Within this framework, the present thesis aims at a deeper understanding of the strategies applied in the wine sector and of their outcomes. For this purpose, numerous assessments have been conducted, with different indicators used to measure, monitor and improve sustainability performance.
23-mar-2022
XXXIV
CORSO DI DOTTORATO IN SISTEMA AGRO-ALIMENTARE
Il sistema alimentare è sempre più interconnesso con il nostro futuro, il quale include un'ampia varietà di preoccupazioni della società che vanno dalla sicurezza alimentare, alla nutrizione, alle disuguaglianze sociali ed economiche, al cambiamento climatico, alla biodiversità e ai servizi generati dagli ecosistemi oceanici. In particolare, la filiera agroalimentare del vino emerge come una tra le filiere più analizzate data la sua importante rilevanza nel mercato economico produttivo e distributivo mondiale. In accordo con le disposizioni del New Green Deal dell'Unione Europea e dell'Agenda 2030 delle Nazioni Unite, il settore vitivinicolo deve indirizzarsi verso sistemi di gestione economicamente e ambientalmente sostenibili, legati a produzioni di qualità e ad un contesto riconosciuto e remunerato di conservazione della biodiversità. Una corretta scelta dei metodi e delle linee di azione per migliorare la sostenibilità del settore vitivinicolo deve iniziare con un'analisi obiettiva e accurata delle prestazioni di sostenibilità dei suoi prodotti e delle procedure. In questo contesto, la presente tesi mira a una più profonda comprensione delle strategie applicate nel settore vitivinicolo e dei loro risultati. A tal fine, sono state condotte numerose valutazioni, con diversi indicatori impiegati per misurare, monitorare e migliare le prestazioni di sostenibilità.
LAMASTRA, LUCREZIA
AJMONE MARSAN, PAOLO
D'AMMARO, DANIELE, From environmental concerns toward sustainable agro-food production. Mathematical models, indicators to achieve the sustainability of the wine sector, LAMASTRA, LUCREZIA, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXXIV. [doi:https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.146416]. [doi:https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.135081]. [doi:https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.149446] [https://hdl.handle.net/10807/285872]
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