The chapter exemplifies the reasons for the success of processing tomato in the province of Piacenza, through 7 study-cases, identifying the innovation ability of the protagonists as a common denominator. From this brief analysis of entrepreneurs' personal experiences, it is easy to see that focusing on technical innovations is necessary to revive tomato production system in Piacenza, while respecting sustainability.
Il capitolo esemplifica i motivi del successo del pomodoro da industria nel territorio piacentino attraverso 7 casi-studio, identificandone un denominatore comune nella capacità innovativa dei protagonisti. Da questa breve analisi condotta sulle esperienze personali degli imprenditori, nasce facilmente la necessità di puntare proprio sull'innovazione tecnica per rilanciare il pomodoro piacentino, nel rispetto della sostenibilità.
Boselli, R., Paris, P., Tabaglio, V., Gli attori della produzione e della trasformazione, in Canali, G., Tabaglio, V. (ed.), POMODORI, Edizioni Scritture, Piacenza 2017: 131- 153 [http://hdl.handle.net/10807/105515]
Gli attori della produzione e della trasformazione
Boselli, RobertaPrimo
;Paris, PaoloSecondo
;Tabaglio, VincenzoUltimo
2017
Abstract
The chapter exemplifies the reasons for the success of processing tomato in the province of Piacenza, through 7 study-cases, identifying the innovation ability of the protagonists as a common denominator. From this brief analysis of entrepreneurs' personal experiences, it is easy to see that focusing on technical innovations is necessary to revive tomato production system in Piacenza, while respecting sustainability.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.