After a brief historical presentation, we discuss the agronomic and economic reasons that explain the introduction, diffusion and success of processing tomato cultivation in the provinces of Piacenza and Parma. Finally, starting from the current state of the "ducale" (so called because located in Piacenza-Parma) tomato farming system, the future directions are discussed to ensure a sustainable future for this important local and Italian cultivation.
Dopo una breve presentazione storica, vengono discussi i motivi agronomici ed economici che spiegano l'introduzione, la diffusione e il successo della coltivazione del pomodoro da industria nelle province di Piacenza e di Parma. Infine, a partire dallo stato attuale della pomodoricoltura "ducale" (piacentina-parmense), vengono presentate le future linee di azione per assicurare un futuro sostenibile a questa importante coltivazione locale ed italiana.
Tabaglio, V., Paris, P., Rinnovare il pomodoro da industria, in Canali, G., Tabaglio, V. (ed.), POMODORI, Edizioni Scritture, Piacenza 2017: 28- 59 [http://hdl.handle.net/10807/105513]
Rinnovare il pomodoro da industria
Tabaglio, VincenzoPrimo
;Paris, PaoloSecondo
2017
Abstract
After a brief historical presentation, we discuss the agronomic and economic reasons that explain the introduction, diffusion and success of processing tomato cultivation in the provinces of Piacenza and Parma. Finally, starting from the current state of the "ducale" (so called because located in Piacenza-Parma) tomato farming system, the future directions are discussed to ensure a sustainable future for this important local and Italian cultivation.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.