The effect of greenhouse gases (GHG) on climate change led many experts to consider the reduction of GHGs emissions as a crucial strategy to tackle the predicted global warming. In particular, atmospheric warming is caused mainly by carbon dioxide (CO2), methane (CH4) and nitrous oxide (N2O). It is widely accepted that the main anthropogenic source of GHG (except CO2) is due to agriculture activities. The purpose of this study was to help define concepts and tools to facilitate agricultural sector to reduce greenhouse gas emissions. In particular we based our focus on measuring systems for CO2 emissions, testing the performance of novel system (SASSFlux) and its features in different condition with two widely used instruments (Bruel&Kjaer and gas chromatography). Moreover we testing two process-based models, DNDC and SPACSYS, evaluating their performance and the agreement between simulated and measured data on a experiment carried out on lysimeters. At the end we applied all the knowledge acquired on a field experiment evaluating CO2 and N2O emissions from different organic and mineral fertilizers and tillage. The complete thesis aims to provide a comprehensive view of the different aspects to be addressed in the assessment of GHG emissions from different scenarios of agricultural management.

L'effetto dei gas serra sul cambiamento climatico ha portato molti esperti a considerare la riduzione delle emissioni di gas serra come strategia per il riscaldamento globale. In particolare tale fenomeno è causato dall’anidride carbonica (CO2), metano (CH4) e il protossido di azoto (N2O). E 'ampiamente accettato che la principale fonte antropica di gas a effetto serra (tranne CO2) è dovuta alle attività agricole. Lo scopo di questo studio è quello di definire concetti e strumenti per facilitare il settore agricolo a ridurre le emissioni di gas serra. In particolare, abbiamo posto la nostra attenzione ai sistemi di misurazione delle emissioni dal suolo, testando un nuovo sistema (SASSFlux) e le sue caratteristiche a confronto con due strumenti ampiamente utilizzati (Bruel & Kjaer e gascromatografia). Inoltre abbiamo testato due modelli di simulazione (DNDC e SPACSYS) valutando i dati simulati e quelli misurati su un esperimento effettuato su lisimetri. In fine abbiamo applicato le conoscenze acquisite in pieno campo per la valutazione delle emissioni di CO2 e N2O con diversi concimi e lavorazione del terreno. La tesi si propone di fornire una visione completa dei diversi aspetti da affrontare nella valutazione delle emissioni di gas serra provenienti da diversi scenari di gestione agricola.

CHIAZZESE, MURJAL, Estimation of N2O and CO2 emissions from organic and N fertilizers by coupling field measurements with modelling analysis, AMADUCCI, STEFANO, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXVI [https://hdl.handle.net/10807/285142]

Estimation of N2O and CO2 emissions from organic and N fertilizers by coupling field measurements with modelling analysis

Chiazzese, Murjal
2015

Abstract

The effect of greenhouse gases (GHG) on climate change led many experts to consider the reduction of GHGs emissions as a crucial strategy to tackle the predicted global warming. In particular, atmospheric warming is caused mainly by carbon dioxide (CO2), methane (CH4) and nitrous oxide (N2O). It is widely accepted that the main anthropogenic source of GHG (except CO2) is due to agriculture activities. The purpose of this study was to help define concepts and tools to facilitate agricultural sector to reduce greenhouse gas emissions. In particular we based our focus on measuring systems for CO2 emissions, testing the performance of novel system (SASSFlux) and its features in different condition with two widely used instruments (Bruel&Kjaer and gas chromatography). Moreover we testing two process-based models, DNDC and SPACSYS, evaluating their performance and the agreement between simulated and measured data on a experiment carried out on lysimeters. At the end we applied all the knowledge acquired on a field experiment evaluating CO2 and N2O emissions from different organic and mineral fertilizers and tillage. The complete thesis aims to provide a comprehensive view of the different aspects to be addressed in the assessment of GHG emissions from different scenarios of agricultural management.
28-mag-2015
XXVI
SCUOLA DI DOTTORATO IN SISTEMA AGRO-ALIMENTARE
L'effetto dei gas serra sul cambiamento climatico ha portato molti esperti a considerare la riduzione delle emissioni di gas serra come strategia per il riscaldamento globale. In particolare tale fenomeno è causato dall’anidride carbonica (CO2), metano (CH4) e il protossido di azoto (N2O). E 'ampiamente accettato che la principale fonte antropica di gas a effetto serra (tranne CO2) è dovuta alle attività agricole. Lo scopo di questo studio è quello di definire concetti e strumenti per facilitare il settore agricolo a ridurre le emissioni di gas serra. In particolare, abbiamo posto la nostra attenzione ai sistemi di misurazione delle emissioni dal suolo, testando un nuovo sistema (SASSFlux) e le sue caratteristiche a confronto con due strumenti ampiamente utilizzati (Bruel & Kjaer e gascromatografia). Inoltre abbiamo testato due modelli di simulazione (DNDC e SPACSYS) valutando i dati simulati e quelli misurati su un esperimento effettuato su lisimetri. In fine abbiamo applicato le conoscenze acquisite in pieno campo per la valutazione delle emissioni di CO2 e N2O con diversi concimi e lavorazione del terreno. La tesi si propone di fornire una visione completa dei diversi aspetti da affrontare nella valutazione delle emissioni di gas serra provenienti da diversi scenari di gestione agricola.
AMADUCCI, STEFANO
ALBANESE, ANTONIO
CHIAZZESE, MURJAL, Estimation of N2O and CO2 emissions from organic and N fertilizers by coupling field measurements with modelling analysis, AMADUCCI, STEFANO, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXVI [https://hdl.handle.net/10807/285142]
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
tesiphd_completa_Chiazzese.pdf

accesso aperto

Tipologia file ?: Tesi di dottorato
Note: tesi
Dimensione 3.1 MB
Formato Adobe PDF
3.1 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10280/6529
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact