The release of classic and emerging organic pollutants into the environment has increased with the growing population, urbanization and modernization. Considering that a great number of contaminants derive from wastewater treatment plant and industrial discharges, and are persistent, bioaccumulative and toxic; the aquatic environment is the most vulnerable ecosystem. In this context, the environmental occurrence of flame retardants (FRs) has been a subject of concern for the past decade. Since their introduction on the market, which dates back to the seventies, their use has become massive and uncontrolled thanks their properties. HFRs are extremely used and incorporated in different consumer products in order to render them more resistant to ignition, reduce or stop the combustion cycle and increase the safety of lives. Nowadays, these substances are considered as environmental contaminants due to their presence in different compartments such as soil, sediment, water, air, biota etc. In the light of the above, the present project aim to focus the attention on the environmental impact of FRs (HFRs and OPFRs) in three different European river basins (Adige, Evrotas and Sava) and to assess the exposure of human and aquatic organism to these substances in Adige River through the use of mathematical modelling.

Il rilascio nell'ambiente di inquinanti organici, classici ed emergenti, è aumentato con la crescita della popolazione, urbanizzazione e modernizzazione. Considerando che un gran numero di contaminanti, derivati dal trattamento delle acque reflue e scarichi industriali, sono persistenti, bioaccumulabili e tossici; l'ambiente acquatico rappresenta un ecosistema estremamente vulnerabile. In questo contesto, il verificarsi dei ritardanti di fiamma (FRs) è stato oggetto di preoccupazione negli ultimi dieci anni. Fin dalla loro introduzione sul mercato, che risale agli anni Settanta, il loro uso è diventato massiccio e incontrollato grazie alle loro proprietà. I FRs sono infatti incorporati in una varietà di prodotti di consumo al fine di renderli più resistenti all’ accensione, ridurre o interrompere il ciclo di combustione e aumentare la sicurezza delle persone. Attualmente queste sostanze sono considerate contaminanti ambientali a causa della loro riscontrata presenza in diverse comparti quali suolo, sedimenti, acqua, aria, biota etc. Alla luce di quanto sopra, il presente progetto mira a focalizzare l'attenzione sull'impatto ambientale dei FRs (HFRs e OPFRs) in tre diversi bacini fluviali europei (Adige, Evrotas e Sava) e di valutare l'esposizione dell'organismo umano e acquatico a queste sostanze nel Fiume Adige attraverso l'uso di un modello matematico.

GIULIVO, MONICA, IMPACT ASSESSMENT OF FLAME RETARDANTS IN EUROPEAN RIVER BASIN, CAPRI, ETTORE, ELJARRAT, ETHEL, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXIX. [doi:10.1016/j.scitotenv.2017.02.056]. [doi:10.1016/j.envres.2016.07.011]. [doi:10.1016/j.chroma.2016.10.042.] [https://hdl.handle.net/10807/285798]

IMPACT ASSESSMENT OF FLAME RETARDANTS IN EUROPEAN RIVER BASIN

Giulivo, Monica
2017

Abstract

The release of classic and emerging organic pollutants into the environment has increased with the growing population, urbanization and modernization. Considering that a great number of contaminants derive from wastewater treatment plant and industrial discharges, and are persistent, bioaccumulative and toxic; the aquatic environment is the most vulnerable ecosystem. In this context, the environmental occurrence of flame retardants (FRs) has been a subject of concern for the past decade. Since their introduction on the market, which dates back to the seventies, their use has become massive and uncontrolled thanks their properties. HFRs are extremely used and incorporated in different consumer products in order to render them more resistant to ignition, reduce or stop the combustion cycle and increase the safety of lives. Nowadays, these substances are considered as environmental contaminants due to their presence in different compartments such as soil, sediment, water, air, biota etc. In the light of the above, the present project aim to focus the attention on the environmental impact of FRs (HFRs and OPFRs) in three different European river basins (Adige, Evrotas and Sava) and to assess the exposure of human and aquatic organism to these substances in Adige River through the use of mathematical modelling.
31-mag-2017
XXIX
SCUOLA DI DOTTORATO IN SISTEMA AGRO-ALIMENTARE
Il rilascio nell'ambiente di inquinanti organici, classici ed emergenti, è aumentato con la crescita della popolazione, urbanizzazione e modernizzazione. Considerando che un gran numero di contaminanti, derivati dal trattamento delle acque reflue e scarichi industriali, sono persistenti, bioaccumulabili e tossici; l'ambiente acquatico rappresenta un ecosistema estremamente vulnerabile. In questo contesto, il verificarsi dei ritardanti di fiamma (FRs) è stato oggetto di preoccupazione negli ultimi dieci anni. Fin dalla loro introduzione sul mercato, che risale agli anni Settanta, il loro uso è diventato massiccio e incontrollato grazie alle loro proprietà. I FRs sono infatti incorporati in una varietà di prodotti di consumo al fine di renderli più resistenti all’ accensione, ridurre o interrompere il ciclo di combustione e aumentare la sicurezza delle persone. Attualmente queste sostanze sono considerate contaminanti ambientali a causa della loro riscontrata presenza in diverse comparti quali suolo, sedimenti, acqua, aria, biota etc. Alla luce di quanto sopra, il presente progetto mira a focalizzare l'attenzione sull'impatto ambientale dei FRs (HFRs e OPFRs) in tre diversi bacini fluviali europei (Adige, Evrotas e Sava) e di valutare l'esposizione dell'organismo umano e acquatico a queste sostanze nel Fiume Adige attraverso l'uso di un modello matematico.
CAPRI, ETTORE
ELJARRAT, ETHEL
TREVISAN, MARCO
GIULIVO, MONICA, IMPACT ASSESSMENT OF FLAME RETARDANTS IN EUROPEAN RIVER BASIN, CAPRI, ETTORE, ELJARRAT, ETHEL, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXIX. [doi:10.1016/j.scitotenv.2017.02.056]. [doi:10.1016/j.envres.2016.07.011]. [doi:10.1016/j.chroma.2016.10.042.] [https://hdl.handle.net/10807/285798]
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