In Italy, sweet basil is a plant of considerable economic importance and is traditionally cultivated in open fields. Nevertheless, the necessity to address some drawbacks of conventional agriculture has led to an increasing adoption of Controlled Environment Agriculture. In this novel form of agriculture, the economic sustainability of companies is closely related to the effective management of cultivation conditions. Given this premise, this research serves as a tool for obtaining the necessary knowledge. The initial phase of the research involved the creation of a review to summarize the existing knowledge on the effects of different regimes of light, CO2 and temperature. The review yielded insights on the management of the cultivation environment, with a particular focus on strategies to extend shelf life and prevent downy mildew. In the subsequent experimental phase, a comparative study was conducted to investigate the performance of different cultivation systems. Furthermore, a trial was conducted with different varieties and planting densities to identify the optimal combinations for the fresh market. The findings of this research offer the potential for the improvement of cultivation protocols, providing valuable insights into the dynamics of basil growth in a protected environment.

In Italia, la coltivazione del basilico riveste notevole importanza ed è tradizionalmente condotta in pieno campo. Tuttavia, la necessità di superare alcune problematiche dell'agricoltura tradizionale ha portato ad una costante crescita delle coltivazioni in ambiente protetto. Nelle serre e nelle vertical farm, la sostenibilità economica è strettamente legata ad una efficace gestione delle condizioni di coltivazione. A fronte di questa premessa, la presente ricerca si pone come strumento utile per ottenere le conoscenze necessarie ad ottimizzare la produzione. La revisione della letteratura disponibile ha consentito di riassumere le conoscenze esistenti relative agli effetti esercitati da luce, CO2 e temperatura. La review condotta ha fornito preziose informazioni sulla gestione dell'ambiente di coltivazione, con particolare attenzione alle strategie per prolungare la shelf life e prevenire la peronospora. Nella fase sperimentale, è stato condotto uno studio comparativo per valutare le prestazioni di diversi sistemi di coltivazione. Inoltre, è stata condotta una sperimentazione con diverse cultivar e densità di semina per identificare le combinazioni ottimali per il mercato. I risultati ottenuti nella presente ricerca offrono l’opportunità di migliorare i protocolli di coltivazione, fornendo informazioni preziose per una migliore comprensione delle dinamiche di crescita del basilico in ambiente protetto.

ANDREATTA, PAOLO @(doctoralthesis) dc.title@, AMADUCCI, STEFANO, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza):Ciclo XXXVI [https://hdl.handle.net/10807/286277]

OPTIMIZATION OF BASIL PRODUCTION IN HYDROPONIC GREENHOUSE: A COMPREHENSIVE APPROACH TO ENHANCE KEY ASPECTS OF CULTIVATION

Andreatta, Paolo
2024

Abstract

In Italy, sweet basil is a plant of considerable economic importance and is traditionally cultivated in open fields. Nevertheless, the necessity to address some drawbacks of conventional agriculture has led to an increasing adoption of Controlled Environment Agriculture. In this novel form of agriculture, the economic sustainability of companies is closely related to the effective management of cultivation conditions. Given this premise, this research serves as a tool for obtaining the necessary knowledge. The initial phase of the research involved the creation of a review to summarize the existing knowledge on the effects of different regimes of light, CO2 and temperature. The review yielded insights on the management of the cultivation environment, with a particular focus on strategies to extend shelf life and prevent downy mildew. In the subsequent experimental phase, a comparative study was conducted to investigate the performance of different cultivation systems. Furthermore, a trial was conducted with different varieties and planting densities to identify the optimal combinations for the fresh market. The findings of this research offer the potential for the improvement of cultivation protocols, providing valuable insights into the dynamics of basil growth in a protected environment.
27-mag-2024
XXXVI
CORSO DI DOTTORATO IN SISTEMA AGRO-ALIMENTARE
In Italia, la coltivazione del basilico riveste notevole importanza ed è tradizionalmente condotta in pieno campo. Tuttavia, la necessità di superare alcune problematiche dell'agricoltura tradizionale ha portato ad una costante crescita delle coltivazioni in ambiente protetto. Nelle serre e nelle vertical farm, la sostenibilità economica è strettamente legata ad una efficace gestione delle condizioni di coltivazione. A fronte di questa premessa, la presente ricerca si pone come strumento utile per ottenere le conoscenze necessarie ad ottimizzare la produzione. La revisione della letteratura disponibile ha consentito di riassumere le conoscenze esistenti relative agli effetti esercitati da luce, CO2 e temperatura. La review condotta ha fornito preziose informazioni sulla gestione dell'ambiente di coltivazione, con particolare attenzione alle strategie per prolungare la shelf life e prevenire la peronospora. Nella fase sperimentale, è stato condotto uno studio comparativo per valutare le prestazioni di diversi sistemi di coltivazione. Inoltre, è stata condotta una sperimentazione con diverse cultivar e densità di semina per identificare le combinazioni ottimali per il mercato. I risultati ottenuti nella presente ricerca offrono l’opportunità di migliorare i protocolli di coltivazione, fornendo informazioni preziose per una migliore comprensione delle dinamiche di crescita del basilico in ambiente protetto.
AMADUCCI, STEFANO
AJMONE MARSAN, PAOLO
ANDREATTA, PAOLO @(doctoralthesis) dc.title@, AMADUCCI, STEFANO, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza):Ciclo XXXVI [https://hdl.handle.net/10807/286277]
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