The present doctoral project has attempted to respond to the issues, needs and concerns regarding the entire wine chain production. In particular, it consisted of two main, closely integrated research strands. The first part dealt with the application of DNA analysis for the traceability of quality wine production by using databases of SSR profiles used as references for grapevine varietal identification as VIVC - Vitis International Variety Catalogue, VitisDB -Italian Vitis Database, etc (recognition of varieties used for wine production). To consolidate the traceability work, special attention was paid to the delicate phase of wine storage in order to assess how long it was possible to trace the productions in the case of pre-bottling stage and packaged wine. While the second part of the work focused on metagenomic bacterial diversity and metabolomics profiling of Buttafuoco Storico musts (at various stages of processing) and wines production, considering different cultural regimes, in a niche production area of Oltrepò Pavese. Knowing the mechanisms of action of the microorganisms involved and understanding how they can positively or negatively influence the quality of the finished product would be a great help in getting to the bottle with the best result.

Il presente progetto di dottorato ha cercato di rispondere a questioni, esigenze e preoccupazioni riguardanti l'intera produzione della filiera vitivinicola. In particolare, si è articolato in due filoni di ricerca principali, strettamente integrati tra loro. La prima parte ha riguardato l'applicazione dell’analisi del DNA per la tracciabilità delle produzioni vinicole di qualità, utilizzando banche dati di profili SSR per l’attribuzione varietale ad uve, mosti e vini come VIVC - Vitis International Variety Catalogue, VitisDB -Italian Vitis Database, ecc. Per consolidare il lavoro di tracciabilità, in un secondo momento, si è prestata particolare attenzione alla delicata fase di conservazione del vino, al fine di valutare per quanto tempo fosse possibile tracciare le produzioni enologiche durante la fase di pre-imbottigliamento e vino confezionato. Mentre, la seconda parte del lavoro, ha avuto come focus l’analisi metagenomica della diversità batterica e la profilazione metabolomica di mosti (in varie fasi di lavorazione) e vini di Buttafuoco Storico prodotti, considerando diversi regimi colturali, in un'area produttiva di nicchia dell'Oltrepò Pavese. Conoscere i meccanismi d'azione dei microrganismi coinvolti e capire come questi possano influenzare positivamente o negativamente la qualità del prodotto finito è di grande aiuto per arrivare alla bottiglia con il miglior risultato.

ZAMBIANCHI, SARA, APPLICATIONS OF BIOMOLECULAR METHODS ALONG THE PDO WINES CHAIN PRODUCTION, MORELLI, LORENZO, BUSCONI, MATTEO, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXXV. [doi:https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109249]. [doi:https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109657]. [doi:https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.107929] [https://hdl.handle.net/10807/285181]

APPLICATIONS OF BIOMOLECULAR METHODS ALONG THE PDO WINES CHAIN PRODUCTION

Zambianchi, Sara
2023

Abstract

The present doctoral project has attempted to respond to the issues, needs and concerns regarding the entire wine chain production. In particular, it consisted of two main, closely integrated research strands. The first part dealt with the application of DNA analysis for the traceability of quality wine production by using databases of SSR profiles used as references for grapevine varietal identification as VIVC - Vitis International Variety Catalogue, VitisDB -Italian Vitis Database, etc (recognition of varieties used for wine production). To consolidate the traceability work, special attention was paid to the delicate phase of wine storage in order to assess how long it was possible to trace the productions in the case of pre-bottling stage and packaged wine. While the second part of the work focused on metagenomic bacterial diversity and metabolomics profiling of Buttafuoco Storico musts (at various stages of processing) and wines production, considering different cultural regimes, in a niche production area of Oltrepò Pavese. Knowing the mechanisms of action of the microorganisms involved and understanding how they can positively or negatively influence the quality of the finished product would be a great help in getting to the bottle with the best result.
23-mar-2023
XXXV
CORSO DI DOTTORATO IN SISTEMA AGRO-ALIMENTARE
Il presente progetto di dottorato ha cercato di rispondere a questioni, esigenze e preoccupazioni riguardanti l'intera produzione della filiera vitivinicola. In particolare, si è articolato in due filoni di ricerca principali, strettamente integrati tra loro. La prima parte ha riguardato l'applicazione dell’analisi del DNA per la tracciabilità delle produzioni vinicole di qualità, utilizzando banche dati di profili SSR per l’attribuzione varietale ad uve, mosti e vini come VIVC - Vitis International Variety Catalogue, VitisDB -Italian Vitis Database, ecc. Per consolidare il lavoro di tracciabilità, in un secondo momento, si è prestata particolare attenzione alla delicata fase di conservazione del vino, al fine di valutare per quanto tempo fosse possibile tracciare le produzioni enologiche durante la fase di pre-imbottigliamento e vino confezionato. Mentre, la seconda parte del lavoro, ha avuto come focus l’analisi metagenomica della diversità batterica e la profilazione metabolomica di mosti (in varie fasi di lavorazione) e vini di Buttafuoco Storico prodotti, considerando diversi regimi colturali, in un'area produttiva di nicchia dell'Oltrepò Pavese. Conoscere i meccanismi d'azione dei microrganismi coinvolti e capire come questi possano influenzare positivamente o negativamente la qualità del prodotto finito è di grande aiuto per arrivare alla bottiglia con il miglior risultato.
MORELLI, LORENZO
BUSCONI, MATTEO
AJMONE MARSAN, PAOLO
ZAMBIANCHI, SARA, APPLICATIONS OF BIOMOLECULAR METHODS ALONG THE PDO WINES CHAIN PRODUCTION, MORELLI, LORENZO, BUSCONI, MATTEO, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXXV. [doi:https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109249]. [doi:https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109657]. [doi:https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.107929] [https://hdl.handle.net/10807/285181]
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Tesi di dottorato_Sara Zambianchi.pdf

accesso aperto

Tipologia file ?: Tesi di dottorato
Note: tesi
Dimensione 2.24 MB
Formato Adobe PDF
2.24 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10280/140080
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact