The expected changes in the climate of European winegrowing regions over the next decades may significantly alter both the spectrum and distribution of the varieties currently in use. Following the issue of climate change, and the effects that can be induced on the entire wine industry, the thesis work focused in particular on the possibility of applying an innovative growing techniques already existing or newly developed, to the viticultural ecosystem in order to minimize the effects of global warming and make, if possible, more sustainable the future of viticulture.
I cambiamenti previsti nel clima delle regioni europee viticole nei prossimi decenni potrebbero alterare significativamente la distribuzione dei vitigni attualmente in uso. A seguito della problematica di cambio climatico, e degli effetti che possono essere indotti sull’intero comparto vitivinicolo, il lavoro di tesi ha riguardato essenzialmente la possibilità di applicare in modo innovativo tecniche colturali già esistenti, o di nuova ideazione, all’ecosistema viticolo per minimizzare gli effetti da riscaldamento globale e rendere se possibile, più sostenibile il vigneto del futuro.
BERNIZZONI, FABIO, INNOVAZIONI DI TECNICA COLTURALE NEL VIGNETO IN FUNZIONE DEL CAMBIO CLIMATICO E DI UNA VITICOLTURA SOSTENIBILE, PONI, STEFANO, Università Cattolica del Sacro Cuore Piacenza:Ciclo XXIV [https://hdl.handle.net/10807/285509]
INNOVAZIONI DI TECNICA COLTURALE NEL VIGNETO IN FUNZIONE DEL CAMBIO CLIMATICO E DI UNA VITICOLTURA SOSTENIBILE
Bernizzoni, Fabio
2012
Abstract
The expected changes in the climate of European winegrowing regions over the next decades may significantly alter both the spectrum and distribution of the varieties currently in use. Following the issue of climate change, and the effects that can be induced on the entire wine industry, the thesis work focused in particular on the possibility of applying an innovative growing techniques already existing or newly developed, to the viticultural ecosystem in order to minimize the effects of global warming and make, if possible, more sustainable the future of viticulture.File | Dimensione | Formato | |
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